Фото: Пиксабеј

Домување

Плочките во кујната и во бањата се површини што брзо собираат нечистотија и мувла. За среќа, можете ефикасно да ги исчистите со смеса направена од природни состојки што веројатно веќе ги имате дома. Пред да започнете со чистење на аглите, подгответе ја смесата за чистење. Едноставниот рецепт се состои од мешање еднакви количества оцет, вода и сода бикарбона. Оцетот дејствува како природно средство за дезинфекција, додека сода бикарбоната помага да се отстрани тврдоглавата нечистотија.
Откако ќе ја приготвите смесата за чистење, нанесете ја на фугите помеѓу плочките. Користете четка за заби за темелно да ја втриете смесата. Погрижете се рамномерно да го покриете секој агол за да обезбедите ефективно чистење. Откако ќе ја нанесете смесата, оставете ја неколку минути за да омекнат нечистотиите и дамките. Оставањето на смесата подолго време овозможува уште подлабоко продирање и поефикасно чистење на фугите.
Откако смесата ќе се стегне, користете четка за заби за чистење. Втријте ја смесата со кружни движења врз плочката. Доколку фугите се многу валкани, можеби ќе треба да се повтори овој чекор неколкупати. По четкање на фугите, исплакнете со чиста вода за да ги отстраните остатоците од средството за чистење и нечистотијата. Можете да користите сунѓер или крпа за темелно да ги измиете плочките и да ги исушите.