Фото: Пиксабеј

Колку е безбедно да се пие вода што стоела прекуноќ

Оставањето чаша вода на масичката покрај креветот е релативно вообичаена практика. Ако се разбудите жедни среде ноќ или наутро, ќе бидете благодарни за лесно достапната течност.
Но дали таа практика е навистина добра за вашето здравје? Иако водата нема рок на траење и не мора да се расипе, треба двапати да размислите пред да одлучите да пиете вода што седела прекуноќ на вашата наткасна. Докторката Кели Џонсон-Арбор од Националниот центар за отрови откри што може да се случи ако пиете вода што „останала прекуноќ“.

Може да се контаминира

Без капак, загадувачите може да навлезат во вашата чаша со вода. Отвореното стакло е подложно на контаминација од прашина и инсекти. Иако вашето тело ги вари инсектите исто како и секоја друга храна, многу луѓе нема да бидат среќни да слушнат дека навистина пиењето чаша вода во текот на ноќта може да внесе и инсект.
Меѓутоа, истражувањата покажуваат дека токсични хемикалии можат да се најдат во домашната прашина, а со текот на времето внесувањето големи количества е поврзано со здравствени проблеми.

Може да има горчлив вкус

Ако некогаш сте испиле чаша вода што останала прекуноќ, можеби сте забележале суптилна разлика во вкусот. Тоа е затоа што кога ќе оставите чаша вода прекуноќ, гасовите во воздухот, вклучувајќи го и јаглерод диоксидот, се раствораат во водата. Така, јаглеродниот диоксид се претвора во јаглеродна киселина и водата станува горчлива.

Може да содржи бактерии

Во нашата уста има околу 700 вида микроби, а пиењето од чаша ќе резултира со повторно плакнење, односно водата ќе се измеша со бактериите во устата пред да се вратат во чашата.
Иако нашите сопствени бактерии веројатно нема да предизвикаат негативни ефекти ако повторно употребиме шише со вода или чаша за пиење откако ќе ги оставиме прекуноќ, тие бактерии можат да бидат штетни за некои луѓе и обратно.
Пиењето вода што била оставена во текот на ноќта најмногу го менува вкусот, но не и безбедноста на водата. Работите што можеби ви изгледаат одвратно може да завршат во вашата чаша, како инсекти и прашина, но тие веројатно се безопасни.
– Иако водата можеби нема да има толку добар вкус ако ја оставите прекуноќ, малку е веројатно дека некој ќе се разболи. Генерално е безбедно да се пие вода што останала прекуноќ сѐ додека нема видлива контаминација на водата – заклучува д-р Џонсон Арбор.