Медицински совет

Истражувачите откриле дека употребата на бензодиазепини како помагало за спиење е зголемена во последните години во Пекинг.
Во една студија објавена на 17 февруари во „ЈАМА нетворк опен“, истражувачите испитуваа податоци од повеќе од 550.000 амбулантски посети од возрасни поради несоница во установите за примарна здравствена заштита во Пекинг помеѓу 2016 и 2020 година. Тие вклучиле само пациенти што добиле барем еден рецепт за агонисти на бензодиазепински рецептори (БЗРА), група лекови што се користат за лекување несоница и анксиозност.
Бидејќи некои од овие лекови се користат и за лекување анксиозност, истражувачите ги исклучија пациентите на кои им беше дијагностицирана анксиозност или депресија.
Во студијата, истражувачите открија дека вкупната стапка на пропишување бензодиазепини се зголемила од 34,8 проценти на 62,8 проценти во текот на периодот на студијата. Најголем пораст е забележан кај пациенти на возраст од 85 или постари, што се искачил на 68,3 проценти во 2020 година; и на возраст од 75 до 84 години, што се зголемило на 65,4 проценти во 2020 година.
Во 2020 година, рецептите за бензодиазепини се зголемиле со возраста на пациентите. Покрај тоа, на постарите луѓе им биле давани рецепти со слична дневна доза како и на помладите, откриле истражувачите.
Употребата на бензодиазепин кај постарите лица е поврзана со зголемен ризик од сообраќајни незгоди, падови и скршеници, хоспитализација и смрт.
Иако упатствата се против рутинската употреба на бензодиазепини кај постарите возрасни лица, сепак е забележано значително зголемување на пропишувањето бензодиазепини кај постарите возрасни и покрај нивната подложност на несакани ефекти поврзани со бензодиазепините.