фото: Влада

Рехабилитираниот државен пат Крива Паланка – Граничен премин Деве Баир денеска беше пуштен во употреба. Станува збор за 13 километри, со изградена трета лента на оваа значајна делница од Коридорот 8.

Премиерот на владата, Димитар Ковачевски, порача дека со проширувањето и рехабилитацијата на овој клучен патен правец, дел од паневропскиот Коридор 8, се става крај на потешкотиите на граѓаните кои го користеа и се овозможува побрзо и побезбедно патување до граничниот премин Деве Баир.

– Реализацијата на патните правци, дел од Коридорот 8 и Коридорот 10-д, за нас се од посебно значење бидејќи инвестициите во овие два коридори се политички и економски влог во нашата европска иднина. Токму за овој значаен пат разговоравме уште првиот ден како претседател на Владата со министерот Бочварски, со премиерот на Бугарија, Кирил Петков и со нивниот тогашен министер за транспорт и врски. И тогаш кажавме дека овој патен правец комплетно ќе го рехабилитираме, комплетно ќе го реконструираме и ќе отвориме трета лента којашто во тоа време не постоеше. Ке извршиме рехабилитација на патот до Страцин и дека ќе ги отпочнеме работите на експресниот пат Ранковце – Крива Паланка, што доколку медиумите сега отидат ќе видат дека се работи со забрзано темпо – рече Ковачевски.

Вредноста на инвестицијата изнесува 12.2 милиони евра од кои 2.4 милиони евра грант од ЕУ, а останатите се средства – заем од ЕБРД.

На настанот покрај премиерот присуствуваа министерот за транспорт и врски, Благој Бочварски, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски и директорот на ЈП за државни патишта, Ејуп Рустеми.