Фото: Анастасовски Горан

Од 27 до 28 декември 2023 година, во Пекинг се одржа Централната работна конференција за надворешни работи. Пријателите кои се заинтересираат за кинеската дипломатија и надворешната работа би требало да обрнат големо внимание на резултатите од оваа конференција и да работиме заедно за да дадеме сè поголем и поголем придонес за прогресивната кауза за промовирање на мирот и развојот на светот, под високата цел промовирање на изградбата на заедницата со заедничка иднина за човештвото.

На коференцијата Претседателот Си Џинпинг одржа важно обраќање, во кое презентираше систематски преглед на историските достигнувања и драгоценото искуство на дипломатијата на големата земја со кинеските карактеристики во новата ера, даде длабока изложба на меѓународната средина и историската мисија на надворешната работа на Кина на новото патување. , и направи сеопфатни планови за надворешната работа на Кина за сегашниот и претстојниот период.

На конференцијата беше забележано дека големата трансформација се забрзува низ целиот свет. Промените на светот, на нашето време и на историско значење се одвиваат како никогаш досега, а светот влезе во нов период на турбуленции и трансформации. Сепак, целокупната насока на човековиот развој и напредок нема да се промени, целокупната динамика на светската историја која се движи напред во услови на пресврти и кривини нема да се промени, и целокупниот тренд кон заедничка иднина за меѓународната заедница нема да се промени. Мора да имаме целосна доверба во овие трендови од историско влијание.

Фото: Анастасовски Горан

На конференцијата беше истакнато дека градењето заедница со заедничка иднина за човештвото е основната начела на Мислата на Си Џинпинг за дипломатијата. На тој начин Кина предлага да ги реши прашањата за тоа каков свет да се изгради и како да се изгради врз основа на нашето продлабочено разбирање на законите кои го регулираат развојот на човечкото општество. Во градењето на заедница со заедничка иднина за човештвото, целта е да се изгради отворен, инклузивен, чист и убав свет на траен мир, универзална безбедност и заеднички просперитет, патеката е промовирање на глобалното владеење кое има широки консултации и заеднички придонес за заеднички придобивка, водечкиот принцип е примена на заедничките вредности на човештвото, основната поддршка лежи во градењето на нов тип меѓународни односи, стратешките насоки доаѓаат од имплементацијата на Иницијативата за глобален развој, Иницијативата за глобална безбедност и иницијативата за глобална цивилизација, а платформата за акција е висококвалитетна соработка „Појас и пат“. На оваа основа, ние бараме да ги зближиме земјите за да се справат со предизвиците и да постигнат просперитет за сите и да воведат светла иднина на мир, безбедност, просперитет и напредок за нашиот свет.

На конференцијата беше истакнато дека со оглед на низата главни прашања и предизвици со кои се соочува светот денес, Кина повикува на еднаков и уреден мултиполарен свет и универзално корисна и инклузивна економска глобализација. Еднаков и уреден мултиполарен свет е оној во кој сите земји, без разлика на големината, се третираат како еднакви, хегемонизмот и политиката на моќ се отфрлаат, а демократијата навистина се промовира во меѓународните односи. За да се задржи напредокот кон поголема мултиполарност генерално стабилен и конструктивен, целите и принципите на Повелбата на Обединетите нации мора да се почитуваат од сите, универзално признатите, основни норми кои ги регулираат меѓународните односи мора да се почитуваат од сите и мора да се практикува вистинскиот мултилатерализам. Универзално корисна и инклузивна економска глобализација е онаа која ги задоволува заедничките потреби на сите земји, особено на земјите во развој, и соодветно се справува со развојната нерамнотежа помеѓу и во земјите кои произлегуваат од глобалната распределба на ресурсите. Важно е решително да се спротивставиме на обидот за враќање назад на глобализацијата и злоупотреба на концептот на безбедност, да се спротивставиме на сите форми на унилатерализам и протекционизам, цврсто да ја промовираме либерализацијата и олеснувањето на трговијата и инвестициите, да ги надминеме структурните проблеми кои го попречуваат здравиот развој на светската економија и да ја направи економската глобализација поотворена, инклузивна, избалансирана и корисна за сите.

Најскапоценото нешто на светот е мирот, најпотребно е единството, а најважното нешто што треба да се спречи е поделбата. Кина и Северна Македонија имаат традиционални пријателски односи. Како искрен пријател на народот на Македонија, ние сме подготвени да работиме со Македонија кон нов напредок во практичната соработка меѓу двете земји на различни полиња.