Фото: МИА

Лидерот на единствената македонска партија во Албанија, МАЕИ, Васил Стерјовски, во објава насловена „Секоја генерација има своја битка”, порачува дека Македонците во Албанија уште еднаш ќе му покажат на светот дека не се дефинирани со нивните предизвици, туку со нивната сила и нераскинливата врска што ги поврзува со нивното наследство.

– Секоја генерација има своја битка. Тоа е фраза која одекнува низ вековите, потсетувајќи нè дека предизвиците со кои се соочуваме се единствени за нашето време, а сепак, сведоштво за трајниот човечки дух. Дури и во 21 век, време обележано со невиден напредок и поврзаност, се наоѓаме во позната борба, борба која бара повторно да го потврдиме нашиот македонски идентитет и да ја потврдиме нашата слобода во обликувањето на нашата судбина – наведува Стерјовски.

Оценува дека „историјата на Македонците во Албанија е историја на адаптација, опстанок и решителност”.

– Денес, додека се соочуваат со уште едно поглавје во своето патување, тие се повикани уште еднаш да се докажат себеси. Предизвиците можеби се различни, но духот што ги води останува ист. Тоа е дух роден од генерации кои директно се соочиле со неволји, зачувувајќи го својот уникатен македонски идентитет додека се усогласуваат со светот околу нив – пишува тој.

Нагласува дека додека се соочуваат со сегашните околности „Македонците во Албанија црпат сила од своето минато”.

Посочува дека нивната историја е доказ за нескротливата човечка волја да се надмине, да се приспособи и да напредува.

– Оваа најнова битка нема да ги дефинира, тоа ќе биде уште едно поглавје во нивната трајна историја. Зашто, како што секоја генерација има своја битка, така и секоја генерација остава зад себе наследство на издржливост, единство и непопустлива решеност да се застане гордо и храбро, без оглед на предизвиците што може да се појават – констатира Стерјовски.