Претседателот Стево Пендаровски денеска го прими Комесарот за соседска политика и преговори за проширување на Европската Унија, Оливер Вархеи.

Како што информираат од претседателскиот кабинет, Вархеи на Пендаровски му го предал Извештајот на Европската комисија за Македонија за 2020 година.

На средбата биле разменети мислења за клучните наоди во објавениот извештај.

– Извештајот дава детален приказ на состојбите во државата и степенот на реализација на реформите. Истиот дава поттик за натамошно интензивирање на реформската агенда во сите сфери посочени во документот и претставува чекор кон формален почеток на пристапните преговори за членство за време на германското претседателство со ЕУ, до крајот на годината – истакнал македонскиот претседател.

Тој го поздравил и претставениот Економски и инвестициски план за Западниот Балкан, што има за цел да го поттикне долгорочното економско закрепнување на регионот, што е дополнително отежнато поради пандемијата од ковид-19, а во функција на забрзување на интеграцијата во Европската Унија.

Според претседателот Пендаровски, со претставениот план се потврдува дека иднината на целиот регион е во Европската Унија, а Брисел јасно демонстрира дека регионот е нејзин геостратешки приоритет.