Фото: Н.М.

Откако вчера во јавноста беше објавено дека од утре возачките дозволи со старото име Република Македонија повеќе нема да важат, односно, доколку граѓаните бидат застанати од полиција и имаат непроменета возачка дозвола ќе бидат третирани исто како да имаат неважечка, па ќе бидат и санкционирани, денеска е невозможно да се закаже за промена на лични документи на телефонските броеви на МВР.

Екипа на „Нова Македонија“ од утринава се обидува да добие на телефонските броеви 072 92 92 92 и 0800 192 92, меѓутоа повикот на првото ѕвонење или се прекинува, или со снимена порака граѓаните добиваат информација дека повикот не може да се воспостави и да се обидат да ѕвонат подоцна.

Инаку, вчера, МВР со соопштение ја информираше јавноста за важноста на пасошите, личните карти и возачките дозволи.

– Министерството за внатрешни работи ги известува граѓаните дека од 00 часот на 13 февруари 2024 година, согласно веќе донесените законски измени, а во врска со Преспанскиот договор, престануваат да важат патните исправи со името Република Македонија и во важност ќе бидат само патните исправи со името Република Северна Македонија. Ги замолуваме граѓаните со стари патни исправи воопшто да не се обидуваат да излезат од нашата држава затоа што тоа нема да биде возможно. Граѓаните со двојно државјанство ќе можат непречено да ги користат патните исправи од другата држава. Исто така, потенцираме дека било кој граѓанин на Република Северна Македонија кој ќе дојде на граничен премин за влез во нашата држава, ќе биде примен без оглед на тоа со каква патна исправа доаѓа – беше наведено во соопштението.

Што се однесува до личните карти, се вели во соопштението, граѓаните ќе може да ги користат и по 13 февруари на територијата на нашата држава, без оглед дали се со името Република Македонија или Република Северна Македонија. За излез, пак, од државата во земјите со кои имаме билатерални договори за патување со лична карта, граѓаните нема да бидат враќани од страна на нашите гранични полициски службеници доколку имаат лична карта со името Република Македонија.

-Но не можеме да гарантираме дека ќе бидат примени од другите држави. Истото важи и за сообраќајните дозволи, како и за личните карти. Околу возачките дозволи, ги известуваме граѓаните дека од 00 часот на 13 февруари 2024 година ќе важат само возачките дозволи со името Република Северна Македонија. Министерството за внатрешни работи ќе постапува согласно закон и затоа апелираме граѓаните да не управуваат возило доколку немаат валидна возачка дозвола со името Република Северна Македонија. Предупредуваме и дека во случај на настаната штета при евентуална сообраќајна несреќа, поради невалидната возачка дозвола, граѓаните кои немаат валидна возачка дозвола ќе мора да ги сносат последиците околу евентуалната штета. Во однос на налепниците НМК за регистерските таблички, повторуваме дека тие се комплетно бесплатни за граѓаните, а секоја евентуална злоупотреба односно било какво наплаќање ќе биде ригорозно санкционирано. Граѓаните можат во било која станица за технички преглед да отидат со возилото и сообраќајната дозвола и од страна на контролор од станицата за технички преглед ќе им бидат залепени налепниците на регистерските таблици – информираа од МВР. Д.Т.З.