Фото: Игор Бансколиев

Светската здравствена организација (СЗО) денеска го скрати препорачаното времетраење на карантинот за лицата изложени на коронавирусот.

СЗО соопшти дека оние што имаат негативен тест сега можат да го прекинат карантинот по седум дена наместо претходно препорачаните 14 денови.

Онаму каде што тестирањето за скратување на карантин не е можно, изолацијата може да се прекине по 10-от ден без тестирање доколку контактот не покажува симптоми, наведува СЗО во своите нови привремени упатства.