Од почетокот на пандемијата на коронавирус се потврдени 112.009.909 случаи на зараза ширум светот, а моментално се активни 22.154.919 случаи, покажуваат податоците на сајтот „Ворлдометерс“.

Вкупно 2.479.075 лица починале од коронавирус, а 87.375.915 луѓе оздравеле.

САД имаат најмногу потврдени случаи на Ковид-19 – повеќе од 28,7 милиони, Индија – повеќе од 11 милиони и Бразил – повеќе од 10 милиони.