Новиот „пежо е-експерт“ (PEUGEOT e-EXPERT) вчера беше избран за интернационално комерцијално возило за 2021 година. Оваа награда е доказ за посветеноста на тимовите на PEUGEOT кон остварување на стратегијата за електрификација на брендот.
Новиот PEUGEOT e-EXPERT е шестото возило на PEUGEOT кое ја добива престижната
награда „Интернационално комерцијално возилo за 2021“ од самиот почеток на наградите во 1992 година.

Новиот PEUGEOT e-EXPERT е удобен и прилагодлив за да одговара на сите ваши потреби, со широк работен простор што го олеснува секојдневниот живот, технологи од најновата генерација и препознатлив стил.

Овозможувајќи неограничен пристап до централните градски подрачја, новиот PEUGEOT e-EXPERT овозможува нова понуда во сегментот на компактни комерцијални возила сo
100% електричен мотор.

Совршен пример за моќта на изборот, новиот PEUGEOT e-EXPERT доаѓа со:
– 2 нивоа на автономија кои обезбедуваат до 330 km (WLTP),
– 3 должини (Compact, Standard и Long),
– капацитет за влечење од 1000 kg и носивост од 1275 kg,
– истиот волумен за товарање како и верзијата со внатрешно согорување, до 6,6 m³.
Задржани се сите оригинални квалитети на PEUGEOT Expert, без компромиси и сега со
нула емисии.

IVOTY: Под оваа кратенка лежи наградата „Интернационално комерцијално возило на
годината“, најпрестижна награда за едно комерцијално возило. Победникот се избира
секоја година од гласовите од жирито составено од 25 меѓународни новинари (Европа,
Русија и Турција), кои претставуваат 25 медиуми специјализирани во овој сегмент.
Победничкото возило во својата каросерија ќе може со гордост да го носи логото
„Меѓународно комерцијално возило на годината“ една година. Оваа награда ја одразува посветеноста на сите тимови кои учествуваа во проектот PEUGEOT e-EXPERT.

Брендот PEUGEOT ја добива оваа награда шести пат од првото нејзино доделување во
1992 година:
– 1994 : PEUGEOT BOXER
– 1997 : PEUGEOT PARTNER
– 2008 : PEUGEOT EXPERT
– 2009 : PEUGEOT BIPPER
– 2019 : PEUGEOT PARTNER
– 2020 : PEUGEOT e-EXPERT

Моќен и впечатлив дизајн, следна генерација на електрични комерцијални возила од
PEUGEOT Верен на концептот на брендот за моќта на изборот, новиот PEUGEOT e-EXPERT го задржува атлетскиот, робустен и нагласен стил од верзиите со внатрешно согорување, надополнет со неколку уникатни карактеристики.

– Дихроични лавови (метод кој ја менува бојата во зависност од аголот на гледање),
напред и назад, кои доаѓаат со опцијата „Pack Look“,
– отвор за полнење на левото предно крило
– специфична средна решетка,
– монограм "e-Expert" на задниот дел
Во внатрешноста:
– аналогна контролна табла со матрица во боја прилагодена на електричниот систем,
– специфична графика за централниот екран на допир со TomTom Traffic 3D поврзана
навигација, која сега ги вклучува достапните точки за полнење и опсегот според
преостанатата автономија,
– нова автоматска контрола на автоматскиот менувач „e-Toggle“,
– прекинувач за избор на режим на возење за да може да изберете режим на возење:
– Eco (60 kW, 190 Nm): промовира автономија,
– Normal (80 kW, 210 Nm): оптимално за секојдневна употреба,
– Power (100 kW, 260 Nm): ги оптимизира перформансите при транспорт на големи
товари
– електрична паркирна сопирачка.

Задоволство при возење и практичност во секојдневниот живот: вештини на следната генерација на електрични комерцијални возила Новиот PEUGEOT e-EXPERT комбинира компактни надворешни димензии со максималнa носивост. Батериите се наоѓаат под подот, без никакво влијание врз волуменот на оптоварување. Ова позиционирање, исто така, промовира цврстина, обезбедувајќи задоволство и уживање при возењето, исто како кај верзиите со внатрешно согорување, благодарение на оптималната дистрибуција на тежината.

Возачот на новиот PEUGEOT e-EXPERT има поголема удобност во сите ситуации, преку специјално прилагодливиот систем за серво управување што го олеснува возењето и со
дијаметар на вртежниот круг од 11,3 м (компактна верзија помеѓу крајните точки) и
висина на возилото ограничена на 1,9 м (во зависност од верзијата) што гарантира
пристап до повеќето паркинзи.
Новиот PEUGEOT e-EXPERT е достапен во истите верзии како и во врзиите со мотори со
внатрешно согорување со цел да ги исполни сите потреби:
– Комерцијални возила (3 должини: компактна 4,6 м, стандардна 4,95 м и долга 5,30
м),
– Длабоки кабини (5 или 6 места, фиксни или преклопни, во стандардна и долга
должина),
– Под на кабината (за конверзии на каросеријата, во стандардна должина).
Модуларноста продолжува да ги поставува нови стандардите во сегментот со
модуларната клупата со 3 седишта со можност за нивно поклопување.
Капацитетот на влечење останува ист со можност за влечење товар до 1000 кг.
Волуменот на носивост до 6,6 м³ е точно ист како кај моторите со внатрешно
согорување, а носивоста до 1275 кг е специфична за електричниот погон.
100% електрична технологија, следна генерација на ефикасни електрични комерцијални возила

Се базира на мулти-енергетската модуларна платформа EMP2 (Ефикасна модуларна
платформа), новиот PEUGEOT e-EXPERT нуди 100% електричен погон со максимална
моќност од 100 KW и максимален вртежен момент од 260 Nm достапен од самото
стартување за непосредна реакција, без вибрации, бучава, менување брзини, мирис и се
разбира емисија на СО 2 . Новиот PEUGEOT e-Expert е првото електрично возило PEUGEOT што нуди двоен опсег на автономија. Во зависност од барањата, достапните капацитети на литиум-јонските батерии се од 50 kWh и 75 kWh.

Верзиите (Compact, Standard и Long) достапни со батерија со капацитет од 50 kWh може да достигнат опсег до 230 km според протоколот за одобрување на WLTP (Светски усогласени процедури за тестирање на лесни возила).

Стандардната и долгата верзија исто така можат да бидат опремени со батерија со
капацитет од 75 kWh со автономија до 330 km, според истиот протокол за одобрување.
Достапни се два типа полначи за да ги задоволат сите потреби на клиентите и
решенијата за полнење, од еднофазен полнач од 7,4 kW како стандард и трифазен
полнач од 11 kW како опција.

– од стандарден штекер (8А): за целосно полнење за 31 час (батерија од 50 kWh) или 47 часа (батерија од 75 kWh),
– од засилен приклучок (16A): за целосно полнење на батерија за 15 часа (50 kWh
батерија) или 23 часа (75 kWh батерија),
– од кутија за полнење од 7,4 kW: целосно полнење за 7 часа и 30 минути (батерија од
50kWh) или 11 часа и 20 минути (батерија од 75kWh) со еднофазен полнач (7,4 kW),
– од кутија за полнење од 11 kW: целосно полнење за 5 часа (батерија од 50kWh) или 7 часа и 30 минути (батерија од 75kWh) со трифазен полнач (11 kW),
– од јавна станица за полнење: термичката регулација на батеријата овозможува
користење полначи од 100 kW и достигнување на 80% наполнетост за 30 минути
(батерија од 50 kWh) или 45 минути (батерија од 75 kWh).
Новиот PEUGEOT e-EXPERT нуди прилагоден одговор за да се задоволат растечките
потреби на клиентите. Возилото ќе биде достапно во PRO и PREMIUM нивоа на
опременост, како и ASPHALT (за возачи) и URBAN (за урбана употреба).
Секоја верзија може да биде опремена со најнова технологија и помош при возење
Новиот PEUGEOT e-EXPERT е веќе достапен во Европа од средината на ноември.
Фабриката за производство, лоцирана во Франција, е целосно оперативна и подготвена
да одговори на растечкиот број на нарачки во најбрз можен рок.