Мисијата на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во Србија, предводена од Џејмс Руф и српската Влада не постигнаа договор за нов аранжман, објави белградска „Политика“.

Преговорите се очекува да завршат во јуни, а според неофицијалните информации од “Политика”, аранжманот е договорен само во принцип, но од процедурални причини, конечниот договор сега не можел да се постигне.

Главната причина, според “Политика”, е тоа што по оставката на Душан Вујовиќ, Србија нема министер за финансии, па Одборот на директори на ММФ не може да одобри програма која стручно е наречена Инструмент за координација на политиката (ПЦИ).

Преговарачите се согласиле за сите други прашања, но на српската Влада и се препорачува да изнајде правен начин за решавање на проблемот со Законот за привремено намалување на пензиите.