Германската компанија „Ипротекс“ и Дирекцијата за технолошко индустриски зони потпишаа договорот за државна поддршка, со кој оваа германска компанија, дел од групацијата „Инотек енд Ипротекс“, се обврза на инвестиција од пет милиони евра и отворање на минимум 30 работни места во ТИРЗ Скопје 1. Компанијата се занимава со изработка на материјали за автомобилската индустрија, за технички текстил и термоизолациони материјали.

Директорот на ДТИРЗ, Јован Деспотовски, посочи дека станува збор за прва инвестиција за 2021 година, скромна по обем, но важен чекор во однос на реализација на инвестициските планови. Тој додаде дека се воведени и нови механизми за отвореност и нови практики во функционирањето на ДТИРЗ.

– За првпат презентираме планови и делови од државна помош која за оваа компанија ќе биде до 50% од реализираните инвестициски трошоци и субвенции со удел од 20 %, како и даночни и царински ослободувања. Кај оваа компанија имаме значително поместување во однос на платите. Просечната плата која Ипротекс веќе им ја исплаќа на вработените е 10% над просечната плата во ТИР зоните, и 11% над просекот во преработувачката индустрија. Нашата цел е зголемување на платите на работниците ангажирани во индустриските зони за 30% до 50% до 2024 преку зголемена продуктивност на трудот. Со странските инвеститори веќе разговараме за сет мерки со кои ќе инвестираме во програми и вештини кои се насочени директно кон луѓето, а ќе придонесат кон продуктивност на компаниите – рече Деспотовски.

Управителот на „Ипротекс“ во Македонија, Блаже Левовски, рече дека фирмата е формирана во 1999 година и дека има шест фабрики коишто се на четири различни континентни и две продажни претставништва.