Приказни од самоизолациjа

Ми недостига мaгијата на создавањето На 6 април 2020 година требаше да почне шеснаесеттиот „Танц-фест“. Полна сала, прекрасна публика, возбудлив танц на сцената. Аплаузи, споделени...

Нема докази дека коронавирусот се пренесува преку прехранбени производи

Моментно нема докази дека коронавирусот се пренесува преку прехранбени производи. Најголем ризик, кога станува збор за ковид-19 и намирниците е метежот од други луѓе...

СЗО и натаму не препорачува носење маски за сите

Светската здравствена организација во понеделникот изрази неподготвеност да ја поддржи идејата да препорача носење маски за сите што излегуваат надвор, велејќи дека има само...

Зошто не бевме подготвени за епидемијата на коронавирусот

Пандемијата на коронавирусот со себе ни донесе и поука за тоа каква е улогата на владите во испраќањето предупредувања за катастрофи, како и нивната...

Приказни од самоизолациjа

Се соочуваме со промена што е лична, а и колективна Животот во изолација ни создаде едно поинакво секојдневие. Се препуштивме и ја имаме можноста да...

СЗО: Mајките да ги дојат своите деца и кога имаат ковид-19

Светската здравствена организација денеска предупреди дека наспроти големите надежи за пронаоѓање на вакцина, можеби никогаш нема да има чудотворено решение за ковид-19 и дека...

СЗО прeпорачува да се играат видеоигри за време на пандемијата на коронавирус

Еден од препорачаните третмани што треба да се практикуваат во текот на времето поминато во изолација, судејќи според препораката на Светската здравствена организација (СЗО),...

Клучот на успешниот пристап во борбата против коронавирусот е во тестирањето и дисциплината

РАЗГОВОР СО ХРВАТСКИ ПРОФЕСОР ВО ЈУЖНА КОРЕЈA Моделот на Јужна Кореја за израмнување на кривата на експоненцијалниот раст на бројот на заразени од коронавирусот за...

Маските за лице не се препорачливи за сите деца

Носењето маски за лице е воведено во поголем дел од земјите во светот, поради спречување на ширењето на коронавирусот, но експертите предупредуваат дека за...

АХВ: Не постојат докази дека домашните миленичиња ја шират болеста

Прашањето што често го поставуваат сопствениците на домашни миленици, но и останатите граѓани е дали кучињата и мачките можат да бидат преносители на коронавирусот,...