Чајот, пијалак ценет низ светот поради неговите разновидни вкусови и смирувачки својства, доаѓа во многу форми, а зелениот и црниот чај се два од најпопуларните избори. Покрај нивните посебни вкусови, овие чаеви можат да се пофалат со уникатни здравствени придобивки, па затоа многумина се прашуваат кој пијалaк е најважен во областа на здравјето.
Здравствени придобивки од зелениот чај
Зелениот чај е познат по својата богата содржина на антиоксиданти, особено катехини. Епигалокатехин галат (ЕГЦГ), моќен катехин, привлекува внимание поради своите моќни антиоксидантни својства. Овие антиоксиданти се борат против слободните радикали, нестабилни молекули што можат да ги оштетат клетките и да придонесат за разни болести, вклучувајќи го и ракот, пишува „Тајмс оф Индија“.
Се верува дека зелениот чај го поттикнува кардиоваскуларното здравје преку намалување на нивото на лошиот холестерол и подобрување на односот на добриот холестерол. Присуството на полифеноли, како што се катехините, може да придонесе за намалување на крвниот притисок и поддршка на целокупната функција на срцето.
За оние што сакаат да ја контролираат својата тежина, зелениот чај може да биде вреден придружник. Некои истражувања сугерираат дека катехините во зелениот чај може да го подобрат метаболизмот, помагајќи во согорувањето на мастите и потенцијално придонесувајќи за напорите за губење на тежината.
Зелениот чај содржи кофеин, иако во помали количества од црниот чај или од кафето. Заедно со аминокиселината Л-теанин, зелениот чај нуди благо зголемување на енергијата без несакани ефекти. Се верува дека оваа комбинација ја подобрува когнитивната функција и ги подобрува будноста и расположението.
Здравствени придобивки од црниот чај
Слично на зелениот чај, црниот чај е поврзан со придобивките за здравјето на срцето. Антиоксидантите во црниот чај, како што се теафлавин и катехин, може да придонесат за подобрување на кардиоваскуларната функција со намалување на крвниот притисок и подобрување на функцијата на крвните садови. Црниот чај содржи соединенија познати како полифеноли, кои можат да дејствуваат како пребиотици, поддржувајќи ги растот и активноста на корисните цревни бактерии. Здравиот микробиом на цревата е поврзан со различни аспекти на благосостојбата, од варење до имунитет.
Некои истражувања покажуваат дека редовното консумирање црн чај може да помогне во подобрување на густината на коските, потенцијално намалувајќи го ризикот од фрактури и остеопороза. Се верува дека фитохемикалиите присутни во црниот чај, вклучувајќи ги и флавоноидите, играат улога во здравјето на коските.
Црниот чај содржи повеќе кофеин од зелениот чај, што го прави идеален избор за оние што бараат умерено зголемување на енергијата. Комбинацијата на кофеин и Л-теанин во црниот чај може да обезбеди ментална будност без нервоза поврзана со прекумерната консумација на кофеин.
Како да го изберете вистинскиот пијалак?
Изборот помеѓу зелен чај и црн чај на крајот се сведува на личните преференции и здравствените цели. Двата чаја нудат голем број здравствени придобивки, а вклучувањето на еден во вашата рутина може да биде мудар избор. Ако барате силен антиоксидативен поттик, вреди да се земат предвид и зелениот и црниот чај. Додека зелениот чај често е пофален за неговата висока содржина на катехини, теафлавини и теарубигини, црниот чај обезбедува уникатен сет на антиоксиданси што придонесуваат за целокупното здравје.
Ако контролата на тежината е примарна грижа, зелениот чај може да има мала предност поради неговите потенцијални својства за зајакнување на метаболизмот. Меѓутоа, и зелениот и црниот чај можат да бидат дел од здрав начин на живот кога се комбинираат со урамнотежена исхрана и редовно вежбање. И зелениот и црниот чај имаат корисен ефект врз здравјето на срцето, придонесуваат за намалување на крвниот притисок и за подобрување на кардиоваскуларната функција. Изборот на оној што се усогласува со вашите преференции за вкус обезбедува пријатно патување до поздраво срце.