Пронајдена опасната радиоактивна капсула во Западна Австралија

Минијатурната радиоактивна капсула што ја изгубил австралискиот рударски гигант „Рио Тинто“ е пронајдена во далечната Западна Австралија, соопштија австралиските власти. Загубата на потенцијално смртоносната капсула предизвика манична потрага и предупредување за јавното здравје што се протега на стотици километри.
Ургентниот лов на уредот, кој е со големина на зрно грашок, се одвиваше по патека долга 1.400 километри. Министерот за вонредни служби на Западна Австралија, Стивен Досон, рече дека е пронајдена на околу 50 километри јужно од рударскиот град Њуман во северозападниот дел на државата. Итно јавно предупредување беше издадено откако капсулата цезиум-137 беше пријавена за исчезната на 25 јануари, кога падна од камион што ја превезуваше од рудникот „Рио Тинто“ во Перт. Таа исчезна меѓу 11 јануари и 16 јануари, но нејзината загуба не беше пријавена повеќе од една недела. Капсулата, со дијаметар од 6 мм и висина од 8 мм, се користи во опрема за рударство и може да доведе до опасно високи дози на зрачење доколку со неа се ракува несоодветно. Тоа може да вклучи оштетување на кожата, изгореници и озраченост.