Фото: Пиксабеј

ПОДВОДНА СЕНЗАЦИЈА

Остатоците од древна цивилизација пронајдени во заливот Камбат, кој се наоѓа покрај западниот брег на Индија, се сензационално откритие што крена голема прашина во светот на археологијата и историјата. Подводниот град, опишан како монументална урбана структура, која се протега низ подводниот пејзаж со импресивни осум километри во должина и 3,2 километри во ширина, го изненади светот со својата грандиозност и загадочна природа.
Кога Националниот институт за океанска технологија случајно ги откри овие артефакти и структури во декември 2000 година за време на рутинско истражување, никој не можеше да замисли какви последици може да има тоа врз нашето разбирање на човечката историја. Во следните години, откритието ги поттикна експертите низ светот на интензивни истражувања и дискусии за потеклото, староста и значењето на оваа фасцинантна локација. Додека некои археолози тврдат дека овој антички град би можел да биде дури и постар од цивилизацијата Харапа, други изразија сомневање поради недостигот од цврсти докази.

– Со децении, археолозите дебатираа за потеклото на мистериозната цивилизација „Харапан“, која процвета во денешен Пакистан и северозападна Индија од околу 3000 г. пр. н.е. Сега нашите нови наоди сугерираат дека Харапаните потекнуваат од напредната мајчинска култура, која процветала на крајот на последната ледена доба, која потоа била потопена од зголемувањето на нивото на морето пред „да започне историјата“ – вели геологот Бадринаријан Бадринаријан.
Се верувало дека добро организирана цивилизација не можела да постои пред 5.500 години пред денешните откритија. Многумина не сакаа да прифатат дека митовите за поплавите, спомнати во многу древни религиозни списи, содржат зрно вистина. Сепак, без оглед на контроверзиите и несогласувањата, ова откритие секако отвора нови прашања и нè поттикнува да размислуваме подлабоко за античките култури и нивните судбини. Возбудата и љубопитноста генерирани од ова откритие одекнуваат низ целиот свет, поттикнувајќи понатамошни истражувања и анализи за подобро разбирање на мистериозното минато што се крие под водите на заливот Камбат.