Фото: Пиксабеј

Патописецот Роберт Дачешин, во потрага по дестинација што можеби не е надалеку позната, но фасцинира со прекрасна архитектура, пристапни цени, вкусна храна и многу интересни работи за истражување, го открива Вроцлав во Полска, град што ги исполнува сите горенаведени критериуми.
– Иако досега посетив многу европски градови, можам да кажам дека овој е еден од најубавите – вели Дачешин за неправедно запоставениот Вроцлав, третиот по големина град во Полска, кој често се провлекува под радарот на туристите.
Вроцлав има дури 12 реки, 21 остров и повеќе од 300 моста, а поради пријатната клима и пријателските цени, тој е еден од омилените градови за живеење во Полска, ако не и пошироко. Стариот град е еден од најубавите во Европа, а украсен е и со градско собрание со необичен часовник до катедралата, кој нуди прекрасен поглед на градот. Додека шетате низ градот, можете да видите и стотици необични жители – џуџести скулптури што ве потсетуваат на некои минати времиња – споделува патописецот.
Едно од местата што мора да се посетат е градскиот пазар, каде што можете да го почувствувате духот на градот, како и да пробате некои локални специјалитети.