Фото: Пиксабеј

Домување

Колкупати ви се случило да сакате да ја „оживеете“ старата пластика, но не знаете како? Постојат многу домашни трикови што можат да ја избелат. Пред да знаете како, треба да бидете внимателни кога станува збор за електронските уреди. Важно е да ги исклучите од напојувањето и да не ги приклучувате веднаш по чистењето.
Паста за заби: Верувале или не, доволно е да нанесете паста за заби на пластиката, да полирате со крпа и да ја исплакнете со вода. Но пастата содржи микрогранули, кои можат да предизвикаат видливи гребаници. Ако пластиката е мат, гребаниците не треба да се видливи, особено кога станува збор за елемент што не го набљудуваме внимателно (на пр. решетка за вентилација). Во случај на сјајна пластика, гребаниците може да влијаат на нејзината естетика.
Сок од лимон: Исцедете лимон и покријте го предметот со памук – тоа е тоа! Оставете го сокот неколку минути, а потоа истријте го со влажна крпа. Се разбира, третманот може да се повтори доколку е потребно. Овој метод нема секогаш да донесе задоволителни резултати, но во некои случаи може да биде доволен и нема потреба да се користат посилни средства.
Хидроген пероксид: Ако ја бојосувате косата, сигурно знаете за хидроген пероксид! Доколку имате ваков производ дома, можете да го користите за чистење на пожолтената пластика. Доволно е да го нанесете на површината. Завиткајте го предметот во алуминиумска фолија и ставете го на сонце. Потоа, по еден час, проверете го третираниот предмет. Само запомнете дека металните елементи можат да кородираат под негово влијание.