Фото: Пиксабеј

Најголемата санта мраз во светот се движи по повеќе од 30 години мирување на дното на океанот. А23а, како што е наречена сантата мраз, се отцепи од брегот на Антарктикот во 1986 година, а веднаш потоа се „приземји“ во Ваделово Море и во суштина стана леден остров.
Со површина од речиси четири илјади квадратни метри, таа е повеќе од двапати поголема од Голем Лондон. Минатата година пловеше, но гребенот сега се заканува да излезе надвор од водите на Антарктикот. Сантата мраз е дебела околу 400 метри, а за споредба, Лондон Шард (највисокиот облакодер во Европа) е висок 310 метри.
А23а беше дел од огромната ерупција на санти мраз од ледениот гребен Филхнер на белиот континент. Во тоа време таа беше домаќин на советска истражувачка станица, што само илустрира пред колку време се случило неговото одвојување од Антарктикот. На крајот, сите санти мраз, колку и да се големи, се осудени да се стопат, а научниците внимателно ќе го следат движењето на А23а, пишува „Би-би-си“.
Ако се приземји во Јужна Џорџија, може да предизвика проблеми за милиони фоки, пингвини и други морски птици што се размножуваат на островот. Исто така, А23а може да ги наруши нормалните патишта на хранење на животните, спречувајќи ги правилно да ги хранат своите млади.