Инженери развија уред што може да генерира температури од над 1.000 Целзиусови степени со собирање сончева светлина. Еден ден тој може да се користи како зелена алтернатива за употребата на фосилни горива во производството на материјали како што се челик, стакло и цемент. Имено, за да се произведат споменатите материјали, потребно е суровините да се загреат на над 1.000 Целзиусови степени.
– Околу половина од енергијата што ја користиме не се претвора во електрична енергија. Таа се користи за производство на материјали што ни се потребни во секојдневниот живот и во индустријата – рече Емилијано Касати од ЕТХ-Цирих во Швајцарија.
Соларните печки што ја фокусираат сончевата светлина на приемникот преку низа подвижни огледала можат да генерираат високи температури, но тие не можат да надминат 1.000 степени. Затоа, Касати и неговите колеги дизајнирале соларен приемник со слој од кварц. Кварцот е полупроѕирен материјал што пренесува светлосна енергија, но ја блокира топлинската енергија. Односно, додека силициумот се загрева со концентрирана сончева светлина, кварцот го спречува протокот на топлинска енергија; задржување на топлина и намалување на загубата на енергија во системот.
Тимот го тестираше модифицираниот соларен приемник во објект што симулира сончева светлина и откри дека лесно може да генерира 1.050 Целзиусови степени и може да достигне 1.200 степени. Иако ова засега се прелиминарни резултати од тестот, Касати се надева дека еден ден овој приемник ќе биде широко користен како зелена алтернатива за генерирање високи температури во индустријата.
Истражувањето, наречено „Сончево термално заробување на 1.000 Целзиусови степени“, беше објавено во списанието „Дивајс“.