Според психологијата, постојат одредени знаци што можат да ни помогнат да одредиме кој е навистина добар човек, а кој не е. Наместо да се потпираме на првите впечатоци или инстинкти, да истражуваме во науката за особините на личноста. На крајот на краиштата, постапките зборуваат погласно од зборовите, а некои постапки едноставно не можат да се игнорираат. А кои се знаците што ги откриваат дволичните луѓе?
Ова се некои од тие знаци: им недостига емпатија, ги кршат своите ветувања, премногу се критични, често играат улога на жртва, не ги почитуваат вашите граници, ги омаловажуваат вашите достигнувања, нељубезни се кон оние што не можат ништо да им понудат, постојано се нечесни, не покажуваат каење.
Еден од најпознатите знаци дека некој можеби не е толку љубезен како што изгледа е недостигот од емпатија. Емпатијата е способност за разбирање и споделување на чувствата на другите. Тоа е квалитет што ни овозможува да се ставиме во кожата на другите луѓе, да ги почувствуваме нивната радост и нивната болка. Но на некои поединци им недостига овој клучен квалитет. Тие може да изгледаат рамнодушни кон страдањето на другите или дури да црпат задоволство од тоа. Ова однесување често се поврзува со нарушувања на личноста, како нарцизам или социопатија. Психологијата ни кажува дека отсуството на емпатија може да укаже на подлабок проблем. Тоа е црвено знаме што не треба да се игнорира. Човек што не се грижи за туѓите чувства веројатно нема да се грижи за вашите кога тоа навистина е важно. Затоа внимавајте на оваа особина кога оценувате нечиј карактер.