Медицински совет

Оние што ‘рчат повремено, но уште повеќе оние што ‘рчат секоја вечер, треба да се обидат да откријат што го предизвикува ‘рчењето, бидејќи тоа може да биде аларм за здравствени проблеми што не треба да се потценуваат. Покрај истрагата, која мора да се спроведе со медицинска поддршка, за да се избегне ‘рчењето, можно е да се усвојат навики што влијаат на животниот стил.
Избегнувајте да спиете на грб: Лежечката положба му одговара на ‘рчењето. Поради таа причина, препорачливо е да избегнувате да заспивате на грб и да претпочитате други позиции, како на пример настрана.
Зголемете ја физичката активност: Поинтензивната и постојана физичка активност може да го спречи или ограничи проблемот со ‘рчењето. Дополнително, треба да избегнувате или да го ограничите консумирањето алкохолни пијалаци, како и пушењето, особено пред спиење.
Внимавајте на вашата тежина: Оние што имаат прекумерна тежина треба да се обидат да ја намалат. И не само затоа што вишокот килограми може негативно да влијаат на здравјето воопшто туку и затоа што може да го поттикнат ‘рчењето. Имено, мастите не се таложат само на стомакот, туку и околу грлото, на јазикот и непцето, па дишењето станува позаморно.
Здрава и урамнотежена исхрана: Многу е важно да влијаете на вашите навики во исхраната за да се обидете да не ‘рчите. Урамнотежената и здрава исхрана, како и полесно сварливи и помалку обилни вечерни оброци, може да помогне да се реши проблемот.