Во иднина, љубителите на кафе ќе може да пијат кафе произведено во Петриев сад, наместо на плантажа, велат финските научници, кои се надеваат дека успеале да одгледуваат одржливо кафе во лабораторија.
– Навистина е вистинско кафе, бидејќи во овој производ нема ништо освен кафе – вели Хајко Ришер, покажувајќи сад полн со кафен прав.
Тој и неговите колеги од Финскиот институт за технички истражувања веруваат дека со производството на овој вид кафе ќе се избегнат многу еколошки проблеми предизвикани од масовното производство на еден од најпопуларните пијалаци во светот.
Нивното кафе не се меле од зрна, туку се одгледува од група растителни клетки на кафе под строго контролирани услови во биореактор. Кога ќе се испече, прашокот може да се подготви на ист начин како и обичното кафе. Тимот на Ришер ги користеше истите принципи на клеточното земјоделство како оние што се користеа за производство на месо во лабораторија и не вклучуваа колење говеда. Таквото месо беше одобрено за продажба во Сингапур минатата година.
-Но кафето е проблематичен производ, делумно затоа што поради зголемувањето на глобалните температури, постојните насади се помалку плодни, па одгледувачите ги чистат шумите за да обезбедат простор за нови култури. Тука е и проблемот со транспортот, како и употребата на фосилни горива. Многу е логично да се бара алтернатива – смета Ришер.
Тимот сега спроведува анализа за тоа до колкава мера би било одржливо масовното производство на кафе во лабораторија, но Ришер верува дека таквиот процес ќе бара помалку труд и помалку трошоци од конвенционалното кафе.