Од како постои магазинот „Тајм“, околу 100 години, за првпат оваа година прогласи „дете на годината“. Избрана е 15-годишната Гитанџали Рао, научник и иноватор од државата Колорадо во САД.

Како што наведува магазинот, таа е „Дете на годината“, која имала најголемо влијание на светот во 2020 година.

„Тајм“ овој избор го направил во конкуренција од 5.000 млади Американци, од 8 до 16 години.

Во најтесниот избор влегле пет деца, кои се нашле во магазинот со своите приказни. Преку апликацијата Зум, Гитанџали Рао направила интервју со познатата холивудска актерка Анџелина Џоли.

Рао има само 15 години, промовира користење технологија за решавање на проблемите, почнувајќи од загадената вода за пиење, до зависностите од опојни дроги и малтретирањето на интернет. Нејзините идеи поттикнуваат создавање на глобална заедница на млади иноватори за решавање на проблемите ширум светот.

– Не се обидувајте да го решите секој проблем, фокусирајте се на оној кој најмногу ве интересира. Кога бев трето одделение почнав да размислувам за тоа како можеме да ја користиме науката и технологијата за создавање социјални промени – истакна Рао.

Таа додала дека имала само 10 години кога на родителите им соопштила дека сака да ја истражува технологијата на јаглерод дикосидот и неговите соединенија во истражувачка лабораторија за квалитет на водата во Денвер.

Ова не е првпат малолетно лице да добие простор во магазинот „Тајм“. Минатата година тоа беше 17-годишната Грета Тунберг, активистка за климатски промени од Шведска.