Кристијанија е најголемата хипи-заедница во Европа, која постои веќе 50 години. Данската влада дозволи таа да биде социјален експеримент, што шокира некои граѓани.
Кристијанија е место каде што контракултурата може да ги тестира своите принципи и идеи и каде што тие принципи и идеи би можеле да се соочат со реалноста. Станува збор за остров во Копенхаген, каде што се наоѓаат напуштени воени касарни. На армијата повеќе не ѝ беа потребни касарни, па беше дозволено просторот да се користи за социјален експеримент.
Еден од првите жители на оваа хипи-заедница беше фотографот Марк Едвардс. Тој истакна дека таму има три правила – без автомобили, без фотоапарати и камери и без кокаин. Според неговото кажување, тој бил сведок на различни настани. Меѓу другото, истакна дека во оваа заедница живеела и мечка. Жителите на Кристијанија придонесувале за себе, па имало пекарница и работилница за велосипеди. Меѓу жителите била и Ким Ловетанд, која живеела во живеалиште во форма на топка за фудбал, направено од претходно користени материјали.
Едвардс за „Би-би-си“ вели дека секој што сакал да живее во овој дел на данската престолнина морал да добие дозвола од оние што веќе живеат таму. Членовите на заедницата може да се поделат во три групи, а тука живеат меѓу 850 и 1.000 луѓе.
Првите се идеалисти, кои беа заинтересирани за контракултура. Вторите се оние што ги нарекуваат лудаци. Тоа се луѓе што биле во психијатриски болници и кои повеќе не сакаа да бидат во нив. Тие може да бидат во Кристијанија. Третата група се дилери – изјави Едвардс.
Заедницата е на удар токму поради наркотици. Дилерите биле на главниот плоштад на Кристијанија секој ден. Данците имаат поделено мислење за оваа заедница. Како што вели Едвардс, за некои беше шокантно што се случува таму. Кристијанија во меѓувреме стана прифатена заедница позната низ целиот свет, пишува „Би-би-си“.