Фото: Зоран Антоски

Вечерва со почеток во 18 часот, во уметничкиот салон од Центарот за култура во Кичево ќе биде отворена ликовната изложба на Шпетиме Садику со работен наслов „Духовна градина“. Садику е родена во 1991 година во Базел, Швајцарија, а во 2016 година ги завршува студиите на Универзитетот во Тетово на Факултетот за ликовни уметности, едукативна насока.

-Темата на изложбата ја прикажува блиската врска помеѓу цветот, живиот свет и сликата. Токму цветот кој бил и останал постојана и заводлива инспирација за многу уметници, а во уметничките слики за разградување на духовната суштина на женскиот свет, го споредил со светот на цвеќињата. Преку своите бои и вредност, да покажат емоција со длабоки корени на женска душа, додека во физиолошки план покрај тоа што не радува, со самото тоа што се претвораат во прашина, цвеќињата доживуваат и тага и избледнување. Значи ова е нивниот краток, но доста интензивен живот, исто како и човекот – вели во најавата за својата вечерашна изложба авторката Садику.

Шпетиме Садику е учесник и на повеќе групни изложби почнувајќи од 2012 година во Приштина, се до последната колективна изложба „Пролетен салон“ организирана во 2021 година во Тетово.

З.А