Меѓу најзначајните постигнувања во областа на археологијата за оваа година се вбројуваат откритијата за улогата на жените во осветлувањето на светите средновековни текстови, култивирањето на дивите јаболка и генетската заднина на модерните Тибетанци. Најстарата позната праисториска пештерска слика е откриена во Индонезија, пронајдена е и добро зачувана гробница во Египет, остаток од монети од Нормандија се откриени во Англија, а остатоци од германски воен брод од Првата светска војна се пронајдени во близината на Фолкландските Острови.