Според една стара легенда на Индијанците, еден ден имало голем пожар во шумата. Сите животни преплашени побегнале на сите страни, бидејќи пожарот бил многу силен. Одеднаш, јагуарот видел колибри како минува над неговата глава, но во спротивна насока. Малата птица летала кон огнот!
Стравотната глетка не го поколебала колибрито. Неколку моменти подоцна, јагуарот повторно го видел колибрито како минува, овој пат во истиот правец во кој одел јагуарот. Тоа доаѓање и оддалечување на птицата се повторило неколкупати, сѐ додека животното не решило да ја праша зошто го прави тоа, бидејќи му изгледало многу чудно ваквото однесување.
„Што правиш, колибри?“, прашал јагуарот.
„Одам до езерото“, одговорило тоа, „пијам вода со клунот и ја фрлам врз огнот да го изгаснам“.
Јагуарот се насмеал. „Дали си лудо? Дали навистина мислиш дека можеш само да го изгасиш тој голем пожар со твојот многу мал клун?“ „Не“, рекло колибрито, „знам дека не можам. Но шумата е мојот дом. Ме храни, нѐ засолнува мене и моето семејство. Јас сум ѝ многу благодарно за тоа.

Па, ѝ помагам на шумата да расте со опрашување на нејзините цвеќиња. Јас сум дел од неа, а таа е дел од мене. Знам дека не можам да го изгаснам огнот, но морам да го завршам мојот дел“.
Во тој момент шумските духови, кои го слушнале колибрито, биле трогнати од птицата и нејзината посветеност на шумата, па се смилувале и испратиле силен пороен дожд, кој го изгаснал големиот пожар.
Домородните американски баби повремено им ја кажувале оваа приказна на своите внуци, а потоа завршувале со: „Дали сакате да привлечете чуда во вашиот живот? Направете го вашиот дел. Немате одговорност да го спасите светот или да најдете решенија за сите проблеми – туку да внимавате на вашиот посебен личен агол во универзумот. Кога секој го прави тоа, светот се спасува себеси“.