Ознака: РУСКО-УКРАИНСКИОТ

Контра па реконтра, побуна па забуна, марш па демарш…

Според последните информации, и најновиот пресврт со класична воена перипетија поврзана со руско-украинскиот судир е дека првиот човек на паравоената формација „Вагнер“, Евгениј Пригожин,...

Европската безбедност доведена под знак прашалник

Европската економска, енергетска, финансиска и општа сигурност во светлината на руско-украинскиот воен судир Уште на почетокот на руско-украинскиот воен конфликт речиси постоеше воено-аналитички консензус дека...

Демилитаризирана зона од 100 километри меѓу Украина и Русија

Тоа треба да биде наша работа, исклучиво меѓу нас, меѓу Украина и Русија. А тоа е прашањето за крајот на војната. Верувам дека тоа...

Во ООН треба да се бара одговорот за расположението на државите...

Во рамките на Организацијата на Обединетите нации (ООН), од почетокот на украинскиот конфликт, генералната асамблеја од 193 членки гласаше за четири одделни резолуции што...

Колку човечки животи одзеде оваа војна?

Како што се приближува датумот кога се навршува една година од почнувањето на руско-украинскиот воен судир се наметнува убедливо најтрауматичното прашање на секоја војна...

Зошто балкански крволочни „кучиња на војната“ во Украина

Дали и кој регрутира српски доброволци или платеници за војната во Украина? Од друга страна, дали и кој регрутира хрватски доброволци, платеници и војници...

Зеленски во Вашингтон, Медведев во Пекинг

Нови моменти во руско-украинскиот конфликт фрлаат дополнително светло на развојот на настаните. Многумина интензивирањето на дипломатските контакти на највисоко ниво на двете завојувани страни...

Како се совпаднаа анализите на Кисинџер и на Бжежински со амбициите...

Игнорирањето од страна на Западот на препораките од пред осум години на Хенри Кисинџер и на Збигњев Бжежински, светски познати како авторитети на американската...

ЕУ и НАТО во исто јато кога ќе стане збор за...

Сите овие активности во ЕУ, но и во НАТО, поврзани со одбраната, создаваат впечаток за еден нов, невообичаен, а сепак не толку зачудувачки момент...

Колкав ќе биде ударот врз македонската економија

Претставници на стопанските комори, бизнис-заедницата и банкарскиот сектор за „Нова Македонија“ ги анализираат најголемите ризици и можни последици врз македонската економија како рефлексија на...