Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25771)

Поранешна хрватска пратеничка во Европскиот парламент успеа да заштеди 700.000 евра

Иако до изборите во Хрватска има уште една година, почнаа напорните подготовки, лобирањето, потрагата по идеални кандидати и сè потешката реторика меѓу политичарите. Хрватска...

По преземањето на кокаинскиот пазар во Британија, албанските криминални кланови влегуваат...

Првото предупредување дека албанската мафија се обидува да го „заземе“ црниот наркопазар во Шпанија доаѓа уште во 2017 година, кога во земјата почнале да...

Тајната на генетиката што не е веќе тоа

Хрватските научници ја открија суперсиметријата на генетскиот код Хрватската јавност деновиве со посебно интересирање ја проследи информацијата во која се даваат поопширни толкувања за големото...

Кризата со храна го „воскреснува“ сончогледот на македонските полиња

Засејувањето на оваа култура беше оставено на самите земјоделци, без да се има план за нејзин пласман или преработката во масло за јадење. Иако...

Кинеските креатори на дигитални содржини ќе го рекламираат напредокот на државата

Патувањата имаат цел подобро да го илустрираат кинескиот пат кон модернизација, што беше предложено на 20-от Национален конгрес на Комунистичката партија на Кина во...

Како до државни функционери што ќе се грижат за јавното добро

Македонските врвни интелектуалци и академици нагласуваат дека градењето на институциите, пред сѐ, е политички одговорен и патриотски чин. Сега е потребно обединување на сите...

Кајли Мекион со нов светски рекорд на 200 метри грбно

ПЛИВАЊЕ Австралијката постигна време од 2:03.14 минути, надминувајќи го резултатот на Американката Реган Смит за 21 стотинка Австралиската пливачка Кајли Мекион постави нов светски рекорд во...

Револуционерен исчекор во конципирање на родовите политики

Иницијативи и предлози поврзани со општествениот статус на жената Неодамнешните протести во Скопје, организирани со цел да потсетат на проблемите со кои секојдневно се соочуваат...

Со јакнење на научнотехнолошката независност до поголема економска и финансиска сигурност

Планот за институционална реформа опфаќа области што се движат од администрација на податоци и работа за грижа за стари лица до права на интелектуална...

Европа се бори да ја одржи солидарноста за Украина

Украинскиот конфликт ја промени Европа. Земјите се здружија - некои побавно или поневолно од другите, но сепак покажаа единство со воведувањето невидени санкции против...