Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25661)

Човечка храна што е многу опасна за кучињата и за мачките

Животни Љубителите на кучиња и мачки ги делат своите срца и домови со своите четириножни миленици и честопати не можат да одолеат да ја споделат...

Врвот на емисиите на стакленички гасови се очекува во 2025 година

Мрачни прогнози за планетата Меѓународната агенција за енергија (ИЕА) објави дека врвот на глобалните емисии на стакленички гасови се очекува веќе во 2025 година, поради...

Сценариото на култниот филм е продадено на аукција за 300.000...

Познатиот француски режисер Жан-Лик Годар почина пред нешто повеќе од еден месец, а интересот за неговата работа е во преден план во претходните неколку...

Музиката на Џајковски во новиот проект на „Амстердам синфониета“

Во текот на септември и октомври се реализираа 11 изведби на проектот „Пуста земја“ на „Амстердам синфониета“. Овој музичко-балетски перформанс е инспириран од една...

„Стари Војак“ на „Лачни Франц“

Песни што ме тераат да играм Дервента (Босна и Херцеговина). Пред повеќе години таму служев воен рок во ЈНА, во некои вакви-такви единици. Потоа имаше...

Читањето уште од најмала возраст ни отвора врати кон побогат живот

Издавачката куќа „Сказнувалка“ го организира првото издание на фестивалот на приказни за деца и млади „Крошна“. Фестивалот е замислен како патека на приказните, со...

Зорица Каракутовска избрана за потпретседателка на Светската унија на хармоникашите

На 148-то Генерално собрание на делегатите, кое се одржа месецов во Зофинген, Швајцарија, професорката Зорица Каракутовска беше избрана за потпретседателка на Светската унија на...

Од врвот Кале уште подобро се гледа историјата на „Нова Македонија“

По врвиците на партизаните што ја носеле печатницата за првиот дневен весник во ослободена Македонија Силно светна уште еден роденденски 29 октомври и, традиционално, ПСК...

Стекнувањето дополнително знаење и вештини брзо го празни семејниот буџет

Од 6.000 до 12.000 денари изнесува сумата што едно просечно македонско семејство ја одвојува за вонучилишни активности на своите деца. Сумата, секако, е варијабилна,...

Сто и дваесет години од основањето на Македонското научно-литературно другарство

Деновиве се одбележуваат 120 години од основањето на Македонското научно-литературно другарство (МНЛД) од Санкт Петербург, како и 82 години од смртта на Димитрија Чуповски,...