Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25638)

Младите со билет во еден правец

Истражување: Кој е мотивот што 700 илјади македонски граѓани заминаа од државата од 2011 до 2019 година Истражувањето нотира неколку клучни причини за иселувањето, но...

Промоција на македонската култура и јазик во Србија

Лидија Демниева, една од организаторите на македонската вечер и претседателка на македонското здружение „Кочо Рацин“, за настанот вели: „Со голем напор се трудиме да...

Чудните патишта мигрантски

Пораст на бројот на бегалци од Куба на Балканот, а и во Македонија Со оглед на општиот впечаток, но и на официјалните податоци дека низ...

Повелбата на Обединетите нации како боксерска вреќа

Дали сме сведоци на реобликување на меѓународното право и поредок И сега сѐ уште останува отворено прашањето кој прв ја прекрши Повелбата на Обединетите нации?!...

Увозот на Филипинки ќе остане само пуста желба

Босна и Херцеговина Подготвил: Марјан Велевски Медиумите во Босна и Херцеговина деновиве посебно внимание му посветуваат на еден несекојдневен феномен, кој не е специфичен само за...

Габрово, поранешниот симбол на индустријализацијата, стана симбол на бугарската депопулација

„Франс прес“ со пластичен приказ за белата чума во Бугарија Во репортажата, градот Габрово, сместен во подножјето на планината Балкан, е прикажан како симбол на...

Лисиче дише поздрав воздух, надеж и верба за целиот град

Презентирани резултатите од проектот „Справување со загадувањето во Скопје“ По спроведениот проект „Справување со загадувањето на воздухот во Скопје“, констатација на надлежните државни институции е...

Америка во улога на економски ултраинкубатор за регионот

Најави од Конгресот на САД да насочи „плима на бенефиции“ кон Западен Балкан Законот за демократија и просперитет на Западен Балкан е извонреден легислативен предлог...

Аларм за спречување потенцијален безбедносен конфликт

ПРЕВЕНТИВНА ДИПЛОМАТИЈА НА АМЕРИКАНСКАТА АМБАСАДОРКА ВО НАТО ЗА СТАБИЛНОСТА НА ЗАПАДЕН БАЛКАН Амбасадорката Џулиен Смит неодамна изрази загриженост за стабилноста на Западен Балкан, имајќи ги...

Над 8.500 натпреварувачи од 47 земји

В НЕДЕЛА, 18. СКОПСКИ МАРАТОН Трката повторно се враќа на главниот градски плоштад „Македонија“, откако во минатите неколку години, поради пандемијата на ковид-19, стартот и...