Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25467)

Сајбер-војната стана интегрален дел од современото војување

Сајбер-војници, од обични „хакерски активисти“ до владини агенции, се вклучени во украинскиот конфликт уште од неговиот почеток, пишува Арон Криминс за „Нешенел интерест“ Интензитетот и...

Расте европскиот енергетски дефицит со развојот на украинската криза

Енергетскиот трговски дефицит на ЕУ веќе беше блиску до рекордно ниво на крајот на 2021 година, бидејќи цените на нафтата и на гасот се...

Меѓународното право и конфликтот во Украина

Многу лидери во своите изјави во врска со кризата се повикаа токму на меѓународното право, што укажува на неговата важност како референтна точка и...

Стави шал и капа и трк на бензинска

Овој пат, „бензинска“ е само метафора за нешто што ни се повторува, пак и повторно. Којзнае по кој пат, повторно иста слика... Откако ги...

Што ќе се случи откога ќе заврши конфликтот?

Доколку победи сценариото Украина да потпадне под контрола на Кремљ, тогаш тоа би ја трансформирала цела Европа, велат Лилјана Фикс и Мајкл Кимиџ за...

Што ќе ми е светот ако нема Македонија?

И денес светските варвари не застануваат. Ми ја силуваат татковината на сите можни начини. Праќаат силеџии да се изживуваат врз нас. Ни ја срушија...

Што е Украинец, а што Македонец?

Зошто македонско-бугарскиот спор околу идентитетот, историјата и јазикот е толку значаен и зошто многумина македонски општественици и интелектуалци предупредуваат дека овој спор има и...

Светските научници ја решија енигмата за Прабугарите

Поимот алтајски треба да се разбере како заедница што се состои од Хуни, Авари и Прабугари. Од лингвистичка точка, изразот алтајски ја опфаќа општата...