Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25420)

Се планира наследник на телескопот „Џејмс Веб“

Техно Научната заедница деновиве е фокусирана на вселената, каде што во моментов се одвива сложена операција за расклопување на вселенскиот телескоп „Џејмс Веб“. Тој направи исклучително...

Научниците пронајдоа нов дел од човечкото тело

Група швајцарски научници пронајдоа нов дел од човечкото тело. Ова е трет слој на мускулот на долната вилица што досега не е забележан. Може...

Поларните мечки во потрага по храна

Поради драстичното топење на мразот, овие арктички џинови се сè позагрозен вид Оваа зима, мал број поларни мечки веројатно ќе се упатат кон руските села...

Нè очекува бурен период, но и можен крај на пандемијата

Зоран Крстевски, астролог, писател и филозоф За тоа што од астролошки аспект ќе ни донесе наредниот период и какви се шансите за надминување на актуелните...

Нови Сад, Еш и Каунас – европски престолнини на културата...

Светот е сцена Нови Сад во Србија, Каунас во Литванија и Еш на Алзет во Луксембург се европски престолнини на културата во 2022 година. Титулата...

Како да посветите повеќе време за читање во новата година?

Како и другите здрави навики, читањето повеќе книги е нешто што знаеме дека треба да го спроведеме на дело. Но во практика, често се...

Македонски филмови чии премиери беа во 2021 година

Изминатава година на македонската филмска сцена се појавија филмови што достигнаа голем успех, како домашен така и меѓународен, со нивното претставување и освојувањето награди...

Филмот „Сестри“ е мое лично филмско зреење

Дина Дума, режисерка Дина Дума е режисерка на филмот „Сестри“ што ја разбранува филмската сцена како македонски кандидат за „оскар“, прв филм што е дел...

Македонското вино се пие во 37 земји во светот

Македонските винарници претставуваат своевиден амбасадор на Македонија во светот, бидејќи со презентација на македонското вино комплетно ги претставуваме земјата, почвaта, историјата, културата и традицијата...

Монетарното обединување на еврозоната како доказ за заедништвото

Пред 20 години, на 1 јануари 2002 година, жителите на 12 европски држави почнаа да користат нови банкноти и монети, наречени евра. На овој...