Ознака: јавни

Кој ја контролира работата на институциите и на носителите на јавни...

Недопирливоста, неказнивоста и немањето одговорност кај раководните структури во општеството со години, па и со децении се провлекуваат како сериозна системска аномалија во функционирањето...

Промените треба да донесат унапредување на работењето, но и одговорност за...

Граѓаните и експертите остануваат оддалеку да ја следат разврската на оваа епизода на „лични оставки“ на носителите на јавни функции. Но тоа што изостанува...

Тајни преговори, јавни маки

Повеќемесечниот молк на претставниците на македонската влада во однос на содржината на документите што се подготвуваа, објавувањето на преговарачката рамка непосредно пред гласањето во...

„Градски паркинг“ санкционира 145 непрописно паркирани возила на јавни површини

Во текот на изминатата недела (27.1.-2.2.2022 година) со специјалните возила „пајак“ се отстранети вкупно 145 возила од јавните површини. Непрописно паркираните возила се отстранети по...

Компаниите ја губат довербата во системот за јавни набавки

Двете најчести причини поради кои фирмите ретко или никогаш не се обраќаат до Државната комисија за жалби по јавни набавки се недовербата и висината...

Пишман-аџија политиките товар на јавните финансии и на граѓаните

Постојат низа примери во кои секоја од властите од осамостојувањето, поради свои мотиви и побуди, укинува или поништува актуелни законски или подзаконски решенија, донесувајќи...

Уметноста припаѓа во јавните галерии, а не во приватни трезори

Се сеќавам, на 18 години, се чувствував како издрогирана во собата на Ротко во „Тејт модерн“... Не можам да купам ниту едно уметничко дело...

Машински се чистат јавните површини во Карпош

Општината Карпош започна со машинско темелно чистење на јавните површини, а целта е заштита на животната средина. Чистењето со новите машини започна од трговскиот...

Mакедонските компании сметаат дека има корупција во јавните набавки

Конкуренцијата во јавните набавки во второто полугодие од 2018 година е влошена во однос на првото полугодие. Гледано на годишно ниво, во дури 32...

Потребен еднаков пристап до јавните услуги за сите граѓани

Центарот за развој на Скопскиот плански регион почнува со реализација на проектот „Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој“, кој ќе се реализира со финансиска...