Ознака: храната

Аграрот во очекување на „длабоко орање“

За да имаме стабилизација или намалување на цените на храната, првин ќе треба да извршиме окрупнување на земјоделските површини, субвенции за набавка на современа...

Храната стана опасен убиец

Според информациите на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), во 2023 година во Македонија се уништени 147.415 килограми храна. Само во тековниов месец биле...

Цените на храната најниски во светски рамки во последниве ...

Цените на храната во ноември во светски рамки останаа на најниско ниво во споредба со изминатите две и пол години, поради поевтините жита, објави...

Заврши времето на стабилни цени на храната

Во ситуација кога климатската криза значително се влошува и кога светот е со тенденција здраво да се подели на два стратегиски блока, веќе влегуваме...

Грешки што ги правите кога ја замрзнувате храната

Вашиот замрзнувач понекогаш е толку полн со храна што веќе не знаете што има внатре. Храната што ја замрзнувате, всушност, може да трае доста...

Растат и цените и ризикот

Последниот случај со неквалитетното млеко, инаку и опасно по човековото здравје, кое било пласирано на домашниот пазар, само го поттикна интересот на јавноста за...

Безбедност и сигурност на храната и стандарди

Постојат повеќе аспекти за разгледување на квалитетот на храната. Некои ќе кажат дека нутриционистички аспект е најбитен, некои истото тоа ќе го кажат за...

Како да се надмине увозната зависност кај храната и...

Негативните последици од руско-украинскиот конфликт ниту ќе бидат привремени ниту ќе нѐ избегнат, а нашата економска „муниција“ за да се справиме со стагфлација од...

И ѓубривата ја пумпаат цената на храната

Светските аналитичари велат дека покрај скокот на глобалните цени на храната на рекордно ниво во последните десет години, зголемувањето на цените на ѓубривата дополнително...

Балканците се толку богати што ја фрлаат храната!

Заеднички проблем за сите држави од Западен Балкан е што не постои систем што ќе ја прифати оваа храна од домаќинствата, маркетите и мензите,...