Ознака: Филм+ 46

За филмската уметност и фондовите

ФИЛМ+СТАВ Вистинското прашање што треба да се постави е - што донесе финансирањето на исти луѓе со децении?! Пишува: Синоличка Трпкова „Ниедна уметност не оди подалеку од...

Танцот над танците човекот и октоподот

ФИЛМ+ОСКАР ЗА НАЈДОБАР ДОКУМЕНТАРЕЦ Кон „Мојот учител – октоподот“, режија: Пипа Ерлик и Џејмс Рид, улоги: Крег и Том Фостер, фотографија: Роџер Хорокс, Јужна Африка...

Кога барањето ќе се претвори во илузиjа

ФИЛМ+РЕЦЕНЗИЈА+ОСКАР ЗА НАЈДОБАР ФИЛМ Кон „Земја на номадите“, режија, сценарио и монтажа: Клои Жао, улоги: Френсис Мекдорманд, Дејвид Стратерн, Линда Меј, Шарлен Свенки, фотографија: Џошуа...

Само кучешка работа, после сè

ФИЛМ+МОСКВА ФИЛМ ФЕСТИВАЛ И покрај пандемијата, Меѓународниот московски филмски фестивал го прослави своето 43. издание во физичка форма. Во целокупната просечна конкуренција, жирито комплетно го...

Треба да вложиме во дистрибуциjа и реклама на нашите филмови

ФИЛМ+ИНТЕРВЈУ+БАТУХАН ИБРАХИМ „Се поставувам неутрално, не мислам тука на политика, туку зборувам, воопшто, на гледање на животот, како мислење, како став. Има една турска поговорка,...