Ознака: УНЕСКО

Костадиновска-Стојчевска: Работиме на зачувување на Охридскиот регион со статусот кој го...

Работиме на зачувување на Охридскиот регион со оној статус кој го има и со унапредување, бидејќи само така може да го потврдиме статусот доделен...

Шљивовицата влезе на листата на нематеријално културно наследство на УНЕСКО

УНЕСКО ја запиша српската шљивовица на Репрезентативната листа на светско нематеријално културно наследство, јави дописникот на МИА од Белград. Шљивовица на таа листа е запишана...

Статусот на културно наследство доаѓа прво од самата заедница, па од...

Она што сакаме да го нагласиме е дека културно наследство не се само црквите, манастирите и архитектонските зданија, туку и музиката, танците, обредите, храната,...

Во Португалија изгореа 24.000 хектари шума во заштитено подрачје

Шумскиот пожар, поради кој и денеска се мобилизирани 1.200 пожарникари,  уништи околу 24.000 хектари вегетација во природен парк во планинска област во централна Португалија. -Пожарникарите...

Шаќири: Го трансформираме образованието во современ модел кој ќе ги интегрира...

Владата на Македонија не само што овозможи континуитет на воспитно – образовниот процес за време на пандемијата, туку токму во овој период ги иницираше...

УНЕСКО предупредува на шверц со украински културни добра

Организацијата на ОН за образование, култура и наука (УНЕСКО) со седиште во Париз алармираше на ризикот од недозволена трговија со украински културни добра. – Ги...

Шочикалко – антички град што е на листата на светско...

Шочикалко е антички град и претколумбиски археолошки локалитет, кој денес се наоѓа во западниот дел на федералната мексиканска држава Морелос, односно на 100 километри...

Зошто Ливерпул е отстранет од листата на УНЕСКО

Британскиот град Ливерпул е едно од ретките места во светот што се симнати од листата на УНЕСКО за светско наследство. Тоа му „успеа“ кога...

УНЕСКО бара изготвување на извештај за заштитата на Охридскиот Регион до...

Македонија и Албанија ќе мораат да достават до УНЕСКО извештај со реализиран напредок во спроведувањето на активностите посочени во препораките за заштита на Охридскиот...

Европа е дом на најголемото светско наследство заштитено од УНЕСКО

Италија е земјата што има најголем број заштитени локации од светското наследство според УНЕСКО. Откако комитетот на УНЕСКО го претстави годинешниот извештај за додавање...