Ознака: УНЕСКО

Охридскиот регион останува на листата на светски наследства на УНЕСКО

Министерката за култура, Бисера Костадиновска-Стојчевска, присуствува на 45. сесија на Комитетот за светско наследство на УНЕСКО што се одржува во Ријад, Кралство Саудиска Арабија,...

Во Македонија сѐ уште нема геопарк, иако може да ги има...

За геопаркови може да се прогласат Маркови кули кај Прилеп, Кратовско-злетовската област, кањонот на Радика, Мариовскиот предел, Демиркаписката Клисура, кањонот Матка и многу други,...

УНЕСКО бара Венеција да се најде на листата на загрозено светско...

Агенцијата за култура на ОН УНЕСКО препорача Венеција да се додаде на листата на загрозено светско културно наследство, велејќи дека италијанските власти мора да...

Николоски тврди дека ќе бидат исплатени плус 11 милиони евра за...

Потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ Александар Николоски попладнево, повикувајќи се на делови од договорот за изградба на коридорите, изјави дека ќе бидат исплатени дополнителни 11 милиони...

Грст награди и признанија од УНЕСКО за ДЛС „Свети Кирил...

Од Светскиот младински уметнички институт – Центар на УНЕСКО, со седиште во Троја – Франција, информираат дека на учениците при детското ликовно студио „Свети...

УНЕСКО и Европската комисија почнуваат образовна кампања против антисемитизмот

УНЕСКО и Европската комисија денеска започнаа двегодишен проект за борба против антисемитизмот во Европа преку образование, во време кога еврејските заедници чувствуваат зголемена закана. Новото...

Прославуваме два големи јубилеи, 100 години од раѓањето на Ацо Шопов...

Во седиштето на УНЕСКО во Париз, Франција, денеска се одржува целодневна програма во чест на 100-годишнината од раѓањето на великанот на македонската лирика, Ацо...

Невозможно е на 60 страници да се презентираат сите проблеми на...

Екологистите незадоволни од извештаите поднесени до УНЕСКО Претставници на 17 еколошки невладини организации и граѓански иницијативи од Охрид, Струга и Поградец денеска на прес-конференција истакнаа...

Костадиновска-Стојчевска: Работиме на зачувување на Охридскиот регион со статусот кој го...

Работиме на зачувување на Охридскиот регион со оној статус кој го има и со унапредување, бидејќи само така може да го потврдиме статусот доделен...

Шљивовицата влезе на листата на нематеријално културно наследство на УНЕСКО

УНЕСКО ја запиша српската шљивовица на Репрезентативната листа на светско нематеријално културно наследство, јави дописникот на МИА од Белград. Шљивовица на таа листа е запишана...