Ознака: УНЕСКО

Почна постапката за прогласување на Лесново за прв Геопарк во Македонија

Почна официјалната постапка Лесново да стане првиот Геопарк во Македонија, под заштита на УНЕСКО. Во Пробиштип денеска беше потпишан Меморандум за почнување на постапката...

Бушати: Балканот да се врати на дијалогот, Косово да биде примено...

Регионот е во опасност од националистички собирања и говор на омраза, затоа потребно е Балканот да се врати на  дијалогот и да се избегнат...

Македонскиот центар на ИТИ одбележува 70 години

Македонскиот центар на ИТИ одбележува 70 години на меѓународната мрежа на ИТИ/УНЕСКО (1948-2018). Во соработка со фестивалот МОТ утре во 12 часот во Џебното...

Комплексот Маркови кули претендира за Постојаната листа на УНЕСКО

Марковите кули над Прилеп претендираат од Привремената да бидат ставени на Постојаната листа на светско наследство УНЕСКО, со што оваа природна реткост би била...

Маркови кули да стигнат на постојаната листа на УНЕСКО

Од 2005 година Маркови кули се наоѓаат на привремената листа на заштитени подрачја на УНЕСКО со објективни потенцијали по спроведената постапка за позиционирање на...

Македонскиот јазик загубен меѓу ендонимите и егзонимите

Топонимите според УНЕСКО се сметаат за културно наследство. Но дали според договорот од Нивици ќе треба да се претпочитаат грчките варијанти на досега вообичаената...

Отворен фестивалот во чест на Х’дерлез – заштитен од УНЕСКО

Во валандовското село Чалакли викендов беше отворен 27-от меѓународен фестивал „Пролетни веселби во чест на празникот Х’дерлез“. Во декември 2017 година овој настан УНЕСКО...

Марко Мицов ја напиша македонската порака за Светскиот ден на танцот

Меѓународната мрежа на ИТИ УНЕСКО, годинава слави јубилеј 70 години од своето постоење и дејствување (1948-2018). Танцовиот одбор на Македонскиот центар на ИТИ за...

Наша должност е да ги штитиме слободите на изразување и на...

Светскиот ден на книгата и авторското право по УНЕСКО се одбележа вчера во националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски - Скопје“. Пред присутните...

Mанифестaција посветена на мартинките во Скопје

Традиционалната манифестација „Среќна Баба Марта 2018“ на која ќе бидат изложени рачно изработени мартинки од Македонија, Бугарија и од Романија се отвори викендов во...