Ознака: трауми

Трауми поврзани со раѓањето

Кога размислуваме за настан што може да има траен емоционален и психолошки ефект, обично мислиме на војна, терористички напад или несреќа (природна катастрофа или...

Разводот остава потрајни последици кај девојчињата отколку кај машките деца

Во случај на развод, со сите проблеми околу старателството, посетите и одгледувањето, децата вообичаено се главната грижа на родителите. Според психолозите, разводот може да...

Со цртање графити, децата од Турција ја лечат траумата од земјотресот

Сликањето мурали на ѕидовите на урнатините е добро осмислена терапија и забава за илјадници деца кои се сместени во шаторски населби откако останаа без...

Уништувањето шуми предизвикува длабоки трауми

Шумите се едно од најголемите природни богатства на секоја држава, заедно со минералите, рудите, реките, езерата и морињата. Токму заштитата на природното национално богатство...

Помош и лекување за постковид-депресија, панични напади и трауми

Симптоматологијата што се третира во кабинетот е најразлична - од појава на анксиозност, несоница, панично растројство, сѐ почеста застапеност на депресија, проблеми со концентрација,...

Мозочни промени кај преживеаните од холокаустот

Стресот и сите трауматични доживувања оставаат неизбришлива трага кај хуманиот род. Ова е особено битно за раниот период, за децата, кај кои мозокот е...

Македонија во жалост

Ударите на камбаните и молитвите на оџите од џамиите, кои ги објавуваа тажните вести за загинатите и времето на погребот, за миг го нарушуваа...