Ознака: Томас Ман

Нобеловецот Томас Ман имал жива кореспонденција со Скопје

Приказната се одвива како на филмска лента. Аница Савиќ-Ребац, професорка по класични јазици на Филозофскиот факултет во Скопје, една од најголемите интелектуалки на своето...

Томас Ман – најголемиот мигрант и еден од најголемите писатели на...

Оваа година се навршуваат деведесет години откако Томас Ман ја доби Нобеловата награда за книжевност. Четири години подоцна, на власт стапи Адолф Хитлер На вчерашен...

„Смрт во Венеција“ – од Ман до Висконти (1)

Во почетните две поглавја на „Смрт во Венеција“, Томас Ман, како што тој само умее, го портретира главниот лик на новелата, славниот писател Густав...