Ознака: тат

И по 25 години од аферата ТАТ, стечајот сѐ уште трае

На денешен ден, 7 март 1997 година, точно пред 25 години Битола како „нуклеарна бомба“ ја погоди аферата ТАТ. Пред точно 25 години, по...

Стечајот во ТАТ и по 24 години сѐ уште трае

Штедилницата, која до нејзиното пропаѓање важеше за една од најдобрите, не била воопшто регистрирана како правен субјект во Централниот регистар. До вакво сознание дошол...

Голготата на штедачите трае и по 23 години од банкротирањето на...

На денешен ден, пред точно 23 години, во далечната 1997 година, на 7 март, престана да работи штединицата и менувачница, ТАТ од Битола. Токму на...

ТАТ бил дива штедилница од самиот почеток

Стечајниот управник констатирал Штедилницата и менувачница ТАТ Битола, била дива штедилница уште од самиот почеток, тврди актуелниот стечаен управник на ТАТ, Коле Волчевски. Според него,...

Татовци се откажаа од тужбата против државата, но не и од...

Откако штедачите на ТАТ пред неколку години го изгубија судскиот процес против Република Македонија во судот за човекови права во Стразбур, тие пред една...

Бесконечни стечаи

Со редицата (не)ефикасни стечајни постапки, тешко ќе можеме да се надеваме дека ќе се случи нешто позитивно. Тоа не само што фрла дамка врз...

Изгубени илјадници евра, обесштетување од еден денар

Последната исплата на најдобар начин ја илустрира целата иронија на стечајот, кој цели 22 години се води за штедилницата ТАТ. Имено, со последното обесштетување,...

Со финансиска писменост на населението нема да има случаи како ТАТ

Граѓаните кои ги знаат основите на финансиите и ризиците во финансиите полесно ќе се справат со предизвиците кои ги носи оваа сфера. Само едуцирани...