Ознака: студена

Нова студена војна? Трета светска војна? Како да се движиме...

Во историјата, како и во романтиката, почетоците се важни - така што она што го правиме сега ќе биде клучно во обликувањето на иднината Во...

Две илјади дваесет и трета, студена војна 2

Зошто студена војна 2? Доколку првата студена војна беше меѓу првиот свет – либералните демократии, и вториот свет – комунистичките земји сојузници на СССР,...

Трета светска војна или втора студена војна (2)?

Една од ретките, ако не единствена работа што ја прави добро Владата на ДУИ и СДСМ е усогласеноста на надворешната политика на Македонија со...

Трета светска војна или втора студена војна?

Кога доаѓате од мала земја како Македонија, геополитиката е далечна како можеби ракетната наука, но баш поради малата големина, и политички, и економски, и...

Како може да заврши новата студена војна

Новата студена војна се чини дека нема да заврши како претходната. Таа нема да триумфира со создавање „униполарен момент“, а можеби и воопшто нема...

Неутралните набљудувачи на новата студена војна

Во оваа верзија на студената војна од 21 век, незападните земји ќе одбијат да заземат страна, порачува Анџела Стент за „Форин полиси“ Сегашните поделби меѓу...

Дали е на повидок нова студена војна

Државите од регионот и од светот несебично го одврзаа ќесето за набавка на оружје, при што речиси 2.000 милијарди долари се издвоени во 2020...

Мрежа на алијанси за нова студена војна

За да се погрижат студената војна да заврши успешно, САД мора да го водат слободниот свет во мрежа на колективен одговор во повеќе домени,...

Дали светот го очекува нова студена војна?

Обединетите нации ја одбележуваат својата 75-годишнина од постоењето, во моменти кога глобалниот поредок што го создадоа по Втората светска војна е со разнишани темели....

Финската кинематографија само навидум е далечна и студена

Кинотеката на Македонија ја почна Неделата на современ фински филм, која ќе трае до 29 април. Селектор на филмовите е српскиот режисер Бојан Вулетиќ....