Ознака: случаи

Попуста е амнестијата, хашките случаи се долгување на Македонија кон правдата

Нашата соговорничка Ида Мантон вели дека духот на Охрид беше да се создаде подемократско и инклузивно општество, но, за жал, инсистирањето на квазиетнички модели...

Автентичното толкување на Законот за амнестија – неуставно!

Откако е активирана иницијативата за репроцесирање на хашките случаи, во македонската јавност се провлекува и една дефетистичка нишка дека по дваесетина години од случувањата,...

Да се биде правна држава или да не се биде?

По реактивирањето во јавноста на хашките случаи, впечаток е дека засега се дефинираа две насоки на перцепција за пристап и нивен третман. Првата линија...

Повеќеслојноста на амнестијата за хашките случаи

И покрај ставот на техничкиот премиер дека „приказната е законски затворена“, неопходно е македонскиот правосуден систем да создаде правни можности за процесирање на хашките...

Македонските хашки случаи полека, ама сигурно го пробиваат патот до правдата

Партијата Демократски сојуз достави инцијатива до Уставниот суд за поништување на автентичното толкување на Законот за амнестија со кое се запре постапката за четирите...

Советот на Европа до Илинденска бр. 1: Нема воено злосторство што...

Многу позагрижувачки е што со ваквиот игнорантски однос на актуелните власти кон препораките на Комитетот за човекови права при Советот на Европа (СЕ), всушност,...

Кој ќе се осмели да коалицира со осомничени воени злосторници

Дописот од Советот на Европа за активирање на хашките случаи (со укинување на автентичното толкување), во Македонија доаѓа во особено сензитивен политички и предизборен...

Продолжуваме да ја следиме и да ја обработуваме оваа горлива...

Хашките случаи во фокусот „Нова Македонија“ веќе подолг период ги третира на своите страници хашките случаи, не дозволувајќи да застарат или да се заборават. Токму...

Никогаш откажување од вистината, правдата и принципите на новинарството!

Хашките случаи - долгогодишен фокус на „Нова Македонија“ Вистината и правдата, јавниот интерес, стриктното придржување кон професионалните принципи на новинарството при собирање, пренесување, објавување и...

Нови 494 случаи со ковид-19

Согласно податоците од Институтот за јавно здравје, во последните 24 часа направени се 1.365 тестови, а регистрирани се нови 494 случаи со ковид-19 и...