Ознака: светска банка

Македонија е земја со огромна инфлација и премал економски раст!

Според извештајот од Светската банка: Според последниот извештај од Светската банка (СБ), со стапката на инфлација што ја има Македонија, државата се наоѓа на врвот...

Македонската економија ќе има благ пораст од 2,1 отсто во 2022...

Економиите на Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово и Србија го надминаа нивото пред пандемијата и покрај негативното влијание од инвазијата на...

Народната банка во континуитет ги јакне капацитетите за одржување на финансиската...

Светската банка позитивно ги оценува политиките на Народната банка за одржување на финансиската стабилност. Во оваа смисла, на состанок се дискутираше и тековната техничка...

ММФ и Светската банка предупредуваат на висока инфлација и забавен раст

Пролетните состаноци на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Групацијата на Светска банка во 2023 година почнаа да се соочуваат со глобалните предизвици кои произлегуваат...

Светската банка предвидува благ раст на македонската економија по ударот од...

Македонската економија годинава ќе забележи раст од 2,4 отсто, следната од 2,7, а во 2025 од 2,9 проценти, прогнозира Светска банка во пролетниот Економски...

Светска банка, 30 години стратешки партнер на Македонија во остарување на...

Македонија одбележа 30 години членство во Групацијата на Светска банка. На денешен ден пред 30 години земјата се придружи на оваа светски водечка финансиска...

Глобалната економија годинава би можела да падне во рецесија, тврдат од...

Светската банка денеска ги намали прогнозите за раст за 2023 година на ниво кое е на работ на рецесија за многу земји, наведувајќи го...

Поминаа законите се задолжување на државата кај ММФ и Светската банка

Собранието попладнево ги донесе законите за задолжување на земјава кај Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) со кредитна линија за претпазливост и ликвидност и за задолжување...

Светската банка прогнозира 11-процентен пад на цените на енергенсите за наредната...

Светската банка соопшти дека очекува цените на енергенсите идната година да паднат за 11 проценти, по 60-процентниот раст годинава по руската инвазија на Украина, со...

Светска банка: Растот на БДП во Западен Балкан забавува, инфлацијата е...

Земјите од Западен Балкан оваа година би можеле да постигнат раст на БДП до четири отсто, но им се заканува растот на цените на...