Ознака: режисерка

Сладоледот е апсурден елемент и е метафора за маката и неискупувачкото...

Со филмот сакав да допрам нешто лично што отсекогаш ми било интригантно, а тоа е нивото на гризење на совеста што може да го...

Ќе ни бидат потребни илјадници филма за сите премолчени теми

Неверојатно е колку ние луѓето сме способни и умееме да живееме во конструирана реалност, сѐ додека таа ни овозможува некаков мир и не ни...

Сакав да претставам поразлични женски ликови од стереотипните

Сакам да го поттикнам зголемувањето на дијапазонот на ликови што женските актери во Македонија можат и треба да ги играат, вели режисерката Ангела Димеска Ангела...

Филмот „Сестри“ е мое лично филмско зреење

Дина Дума, режисерка Дина Дума е режисерка на филмот „Сестри“ што ја разбранува филмската сцена како македонски кандидат за „оскар“, прв филм што е дел...

Во Приштина почина познатата режисерка Бурбуќе Бериша

Во главниот град на Косово, денеска на 51-годишна возраст по тешко боледување, почина истакнатата филмска и театарска режисерка, Бурбуќе Бериша, која е по потекло...

Имам чувство дека ова е интересен момент во нашето живеење на...

На различни нивоа, филмот отвора неколку теми. Заднинската приказна ја допира темата на внатрешната миграција од помалите градови (најмногу од истокот) кон главниот град,...

Најчестиот комплимент во Кан беше безвременоста на филмот

Марија Апчевска, режисерка Краткометражниот филм „Северен Пол“ на режисерката Марија Апчевска ја имаше својата премиера во Кан, а минатата недела предизвика одлични реакции и пред...

„Малечка“ е мал филм со големо срце

Режисерката Ана Андонова, која обожава кога идејата од главата ќе си ја види на екран, вели дека во сите филмови протагонисти ѝ се децата...

Со „Господ постои, името ѝ е Петрунија“ на „Берлинале“

Првпат во историјата на својата кинематографија Македонија ќе земе учество во главната програма на Берлинскиот филмски фестивал Со филмот „Господ постои, името ѝ е Петрунија“...