Ознака: „Про-За Балкан“

Важни имиња од светот на издаваштвото ќе гостуваат во Скопје

Во пресрет на „ПРО-ЗА Балкан“ Aгент на А.Ц.Е.Р., најстарата книжевна агенција во Шпанија, и директорката за меѓународна продажба и извоз на италијанскиот гигант „Саси едиторе“,...

Идеологијата е најлошото нешто за литературата

Тркалезна маса на „Про-за Балкан“ „Што е вистината?“ е најважната тема за која луѓето би можеле да разговараат, се согласија учесниците на тркалезната маса на темата...

Почна 8-то издание на „ПРО-ЗА Балкан“ во Куршумли ан

Во Куршумли ан со почитување на сите протоколи за организирање на настани, синоќа беше отворено осмото издание на Интернационалниот литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан“ во...

Четворица издавачи од регионот гости на фестивалот „ПРО-ЗА Балкан“ 2020

Интернационалниот литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан“ го најавува своето осмо издание, кое поради ковид-ситуацијата, наместо во мај го премести за септември. Од 14 до 17 септември...

Литература, филм и музика на „Про-за Балкан“

Организаторите на интернационалниот литературен фестивал „Про-за Балкан“, што ќе биде отворен в недела, во 20 часот, во „Даутпашиниот амам“ во Скопје, ја најавија целосната...

Познатиот бугарски писател Алек Попов награден на „Про-За Балкан“

Бугарскиот писател Алек Попов е годинашен добитник на наградата за авторски придонес кон развојот на книжевноста на Балканот - „прозарт“. Авторот на хит-романите „Мисија...

Почнува 6. Интернационален литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан“

Шестото издание на Интернационалниот литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан“ ќе биде отворен вечерва во Скопје. Петмина актуелни писатели од исто толку земји од Балканот ќе и бидат...

Доаѓаат врвни издавачи заинтересирани за македонската литература

„Далки архив прес“ планира повеќегодишна едиција на македонската литература и издавање по пет книги годишно, што ќе вклучи проширена маркетинг-програма, а и ќе ги...