Ознака: пропаѓање

Вивисекција на националното пропаѓање на Македонија

Досега мислев дека социјалдемократијата и неолиберализмот обично се третираат како спротивставени филозофии, при што секоја од нив повлекува радикално различни визии за тоа како...

Половина од светските демократии пропаѓаат

Половина од светските демократии се во состојба на пропаѓање, со влошување на граѓанските слободи и владеењето на правото, а авторитарните влади стануваат порепресивни, предупреди Институтот за...

Пропаѓање (2)

Не случајно, Виктор Иго ја именува париската канализација (во „Клетници“) како цревата на Левијатан: местото на целосно разголување и растајнување и место каде што...

Пропаѓање

Веројатно, приказната со жабата во лонецот што полека се загрева најдобро го објаснува процесот на бавното, незабележливо умртвување кога условите за живот постепено се...

Светскиот туризам до крајот на годината би можел да потоне и...

Меѓународниот туризам е тешко погоден од пандемијата на коронавирусот, а до крајот на годината бројот на меѓународни туристички патувања би можел да се намали...

Меѓу ѕвездите и пропаѓањето

Во ретките пригоди кога сме заедно, ги слушам разговорите меѓу внукот (6) и неговите родители: можност да видам како му се шират хоризонтите додека...

Човечкиот капитал во пропаѓање

Проекцијата за денешните деца во Македонија како идни работници, во однос на продуктивноста што би можеле да ја имаат доколку им беа обезбедени квалитетни...